top of page

Történetem

Hobbiból kerültem közel a borhoz; végzettségem szerint villamosmérnök vagyok és egy elektronikai vállalkozást vezetek. 1998-ban, amikor vállalkozásunk születésnapját ünnepeltük, ellátogattunk egy akkor új szemléletűnek mondott, már modern felfogás szerint vezetett étterembe, ahol valóban az ételek mellé jól párosított borokat ajánlottak. 

 

Akkor még fel sem fogtam ennek jelentőségét: az előételhez Gróf Degenfeld (korábbi nevén) Muscat Lunel 1997-et, a főételhez Thummerer Egri Bikavér 1995-öt kínáltak. Ez volt a flash! 

 

Ma is őrzök néhány palackkal ezekből a borokból. Azt gondoltam, ha ilyen A BOR, csupa nagybetűvel, akkor ez engem felettébb érdekel!

 

Az összes itthon fellelhető bortanfolyam elvégzése után egyenes út vezetett a WSET londoni diploma kurzusára, amelyet 2009-ben végeztem el. Azóta oktatok a Borkollégiumban; korábban egy borászatot is vezettem, most pedig főleg borászati szaktanácsadással segítem néhány belföldi és külföldi pincészet munkáját (lásd referenciák).


FILOZÓFIÁM

Amiben hiszek >

1_edited.jpg

"Nem tudom elfogadni a borhibát semmilyen szinten sem! Manapság egy borászat csak hibátlan termékkel tud érvényesülni, fennmaradni, piacot szerezni és megtartani azt."

Bálint László DipWSET

Több, mint 10 éve rendszeresen bírálok a BORIGÓ magazinnak, néhány éve pedig a Winelovers100 zsűrijének vagyok az elnöke. Ezek a feladatok mind-mind szélesítik látókörömet, tapasztalatokat, és nem utolsó sorban ízemlékeket adnak, melyek hasznos alapot biztosítanak kedvenc elfoglaltságomhoz, a házasításhoz (blending). 

 

Számomra a legszebb feladat, amikor érlelés után a borok házasításáról kell dönteni, figyelembe véve a pince stílusát, a korábban kialakított brand-eket, és mindezek mellett évről évre a lehetőségekhez képest úgy összekombinálni a tételeket, hogy az összeházasított bor sokkal jobb minőségű legyen, mint külön-külön bármelyik hordó. Jelmondatom: játék a hordókkal!

 

Tokaji mini-birtokom (0,375 ha) megadja a borászkodás lehetőségét is, így természetesen Tokaj és a furmint számomra a nagy kedvenc. Persze szeretem a burgundit is – ahogy szokták mondani, főleg akkor, ha ajándékba kapom! 

 

A buborékok mellett lehetetlen szó nélkül elmenni! Több pezsgő projektben is részt veszek, hatalmas kihívás jó alapbort készíteni a második erjesztés számára. 

 

Havi rendszerességgel kóstolok tematikusan, legyen a téma akár a 100 évnél idősebb tőkék világa, akár a portói, akár egy magyar borvidék érettebb borai. 

 

Nem tudom elfogadni a borhibát semmilyen szinten sem! Manapság egy borászat csak hibátlan termékkel tud érvényesülni, fennmaradni, piacot szerezni és megtartani azt. 

 

Nem vagyok híve a túlzott természetességnek, jobb ellenőrzés alatt tartani a folyamatokat, mintsem kiengedni kezünkből a gyeplőt, aztán lesz, ami lesz. Persze a kontrollt is megfelelően kell alkalmazni.

bottom of page